Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lovaglás "Bábel tornyától" a "hajóskapitányig"
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2012. március 11. vasárnap, 10:02

Tízéves forma kislány lovagolt ma nálam. Vágtázott is, majd szabadon engedtem, de amikor fel kellett volna vennie a lovat lépésbe, elkezdett kapkodni, felhúzta a lábát, eloredolt, kezével a szárat húzta, sarkaival kapaszkodott. Amikor sikerult megállítania a lovat, elmeséltem neki Bábel tornyának torténetét. Hogyan jon ez ide ? - kérdezhetnénk. Nagyon egyszeru ! Amikor a tornyot építették, Isten osszekeverte a nyelvuket, s miután már nem értették meg egymást, a torony építése kudarcba fulladt. Nos, a kislánynál is így mukodtek a dolgok.

A keze azt mondta a lónak, "állj meg" ! A felsoteste azt, hogy menj gyorsabban, a sarka pedig színtén elore hajtotta, így csupán a ló jóindulatán múlott a megállás. Elmondtam neki, hogy régen, a nagy vitorláshajók korában,  leginkább csak a kapitány látta át a hajó mukodését, a matrózok mindig ugyanazokat a részfeladatokat hajtották végre. Ezért mindenkinek a kapitány parancsait kellett kovetnie, kulonben konnyen káosz alakult ki, akár fel is borulhatott a hajó.

   Amikor az ember lovagol, úgy kell tennie mintha o lenne a kapitány, testének minden porcikája pedig a matrózok. Amikor az "admirális" ( én...hihihi..) kiadja a parancsot mondjuk " vágtára", akkor a kapitány gyorsan átgondolja milyen utasításokat kell kiadnia. A "Belso csizma matrózt" a hevederhez parancsolja, és megtiltja neki, hogy elmozduljon a helyérol !  A "Csípo és Fenék" matrózokat átvezényli a kulso oldalra, "Kulso kéz " matróznak tartania kell a szárat, és így tovább, és így tovább....Tehát minden "matróznak" mindig a saját feladatát kell végrehajtania, ettol mukodik a "hajó", vagy ha úgy tetszik a ló.

Minden manovernek megvan a feladatsora, és minden "matróznak" tudnia kell, hogy forduláskor melyik kotelet kell húznia illetve engednie. Csak a "legénység" osszehangolt munkája képes a "hajót" mukodésre bírni ! Nos így jutottunk el a lovaglás révén "Bábel tornyáig", majd onnan a hajózásig.

Látszólag semmi kozuk egymáshoz, de mindenesetre a kislány megértette amit tulajdonképpen mondani akartam neki, s talán nagyobb érdeklodéssel hallgatta, mintha csak egyszeruan azt mondtam volna, hogy "ezt csináld a kezeddel", "azt meg a lábaddal".

Nos lényeg az eredmény, ami abban mutatkozott meg, hogy az edzés végén már egészen jól "kormányozta" a "hajóját", mint újdonsult "hajóskapitány".   

Panyi György

Válogatott díjugrató



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés