Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. február 11. csütörtök, 18:19
   
Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.

Észak-Magyarországi Lóambulancia


 
 
 
Az Észak-magyarországi  Lógyógyászati Kft. által továbbvitt lógyógyászati tevékenység évtizedes múlttal rendelkezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Az alapításkori többségi tulajdonos Népkerti Állatklinika Kkt. 12 évvel ezelőtt indította el a lovak ambuláns betegellátási szolgáltatását (Népkerti Állatklinika Kkt. lóambulanciája), ezen idő alatt (1998-tól 2003-ig) több mint 2 000 eset került ellátásra. A szolgáltatások köre már ekkor is széles volt, az „egyszerű” ambuláns betegellátáson túl szakirányú ellátást (sántaságdiagnosztika, kólikadiagnosztika, kólikás betegek konzervatív kezelése, szaporodásbiológia, mesterséges termékenyítés, versenyfelügyelet) is nyújtott.
 
A lóambulancia a megyében elsőként használt lovaknál rutinszerűen szaporodásbiológiai ill. orthopédiai célra ultrahangkészüléket, röntgenkészüléket, endoszkópot. 1999-ben üzemelte be az első használt ultrahangkészüléket, 2001-ben az első használt röntgenkészüléket. 2002-ben pedig egy korszerű, immár új ultrahangkészülék (Pie Medical Falco-100) került beszerzésre, mely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fejlesztési Tanács segítségével vált lehetővé. 2003-ban lovakról több mint 400 ultrahangvizsgálat, több mint 500 röntgenkép és több mint 40 endoszkópos vizsgálat készült.

Cégünk célul tűzte ki egy nemzetközi színvonalú lóegészségügyi mobil diagnosztikai egység kialakítását. Az egység célja, hogy biztosítsa a lovak tartási helyükön történő orthopédiai és belgyógyászati diagnosztikáját. Az egység olyan új technológiák alkalmazását vezette be, mely új dimenzióba helyezte az általa nyújtott szolgáltatást. A magas szintű diagnosztikai munka az alapja a korszerű gyógykezelési eljárások bevezetésének, a gyógyító jellegű kutatásoknak, fejlesztéseknek. 2006-ra megvalósult a nagyfrekvenciás, kis tömegű röntgenkészülék, a digitális röntgenelőhívó egység, a speciális, mélyre látó ultrahangfej és a thermokamera beüzemelése, valamint ezen egységek autóba telepítése. Az autóba épített tároló- és ellátórendszer (elektromos áram, víz) teszi lehetővé az állatok tartási helyén történő vizsgálatát a fenti techológiákkal.

 

Elérhetőségek:

3529 MISKOLC, LÉVAY J.U. 1.
3711 SZIRMABESENYŐ, KIRÁLYVÖLGY

Tel.: +36 30 332-7888
        +36 30 333-7888

Fax: +36 46 555-433

E-mail: logyogyasz@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: www.logyogyasz.hu

dr. Szeghő Zsolt, állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistája
logyogyasz@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

dr. Fülöp Zsolt, állatorvos
zsoltfulop@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Borics Ildikó, irodavezető
Barna Szilvia, asszisztens
Nagy Orsolya, asszisztens

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Szaporodásbiológia

Lóambulanciánk ezen szolgáltatása már 1998 óta elérhető. Az eltelt 12 év alatt sok száz csikó életének elindításában vettünk részt. Végzünk ultrahangos ciklusdiagnosztikát, mesterséges termékenyítést friss, hűtött, valamint fagyasztott spermával, ultrahangos vemhességvizsgálatot már 14 napos kortól, ikervemhesség megszüntetését, ellések levezetését – szükség esetén magzatdarabolással, magzatburok-visszatartás megszüntetését, a meddőséget okozó elváltozások felderítését (bakteriológia, citológia, méhbiopszia, uteroszkópia). Mének spermavételében és spermavizsgálatában szintén sok éves jártasságunk van.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Orthopédia

Cégünk fő profilja, s talán a legnagyobb gyakorisággal előforduló esetei az orthopédiával kapcsolatos megbetegedések. Ezen esetek a lovak mozgásszervi megbetegedéseiről szólnak, vagyis a különböző eredetű sántaságokról. A sántaság olyan tünete a szervezetben bekövetkező strukturális vagy funkcionális elváltozásoknak, amely állás vagy mozgás közben egyértelműen látható változást eredményez a szabályosnak tekintett álláshoz vagy mozgáshoz képest. Okozhatja trauma, szerzett vagy veleszületett rendellenességek, fertőzés, metabolikus zavar, keringési vagy idegrendszeri elváltozások, valamint ezek együttesen.

A sántaság megfelelő diagnosztizálása adja meg a lehetőséget a gyógykezelés lehetőségére. A pontos diagnózis felállításához megfelelő vizsgálati körülmények, különböző jármódokban való megtekintés, tapintás, hajlítási és nyújtási próbák valamint kiegészítő műszeres vizsgálatok (röntgen, ultrahang, thermográfia) is szükségesek lehetnek. A diagnózis felállítását egyre modernebb eszközök segítik. Cégünknél 2010-ben kerül beüzemelésre a Quintic számítógépes sántaságvizsgáló rendszer, mely az eddigi szubjektív, megtekintésre alapozó vizsgálati mód helyett objektív vizsgálati lehetőséget biztosít.

A lovak talán legfontosabb használati értéke a mozgás. Ezen tulajdonságuk kihasználásán alapul a lovaglás, a fogathajtás, az erdei munka, a lovasturizmusban való felhasználás, még a bennük való gyönyörködés is. A mozgási képesség tökéletesre fejlesztése adja a lóval való munka örömét és értelmét, így különülnek el egymástól a különböző használati lehetőségek eltérő jellemzőjű és stílusú mozgásformái. A „tökéletes” mozgás „tökéletes” testfelépítést feltételez. Ennek megteremtése és megőrzése a lovasgazda és a lovas állatorvos egyik legfontosabb feladata. A lovak normális mozgásának megismerése adja az alapot a kóros problémák meglátásához. Szakavatott és elemző tekintettel kell végignézni lovak százainak mozgását, hogy a kezdődő, még alig látható elváltozásokat is kideríthessük és a lehető legkorábbi észrevétel után a leghamarabb tegyünk ellenük.

A sántaságvizsgálat során a legfontosabb érzékszerveink a szemünk és a fülünk, az egyes jármódokban a szimmetria ill. aszimmetria felfedezése már-már zenei gondolkodást sem nélkülözhet. Ezen érzékszerveink érzékelésbeli határait a technika segítségével még tovább tolhatjuk. A látható hullámhosszú elektromágneses sugárzáson túl is észlelhetünk, ennek eszköze  hőkamera. Ilymódon a szem által már nem észlelhető információk is értékelhetők lesznek, a test által kibocsátott ill. visszavert hő elemi jelentőségű adatokat tartalmaz a felszínen ill. az alatta zajló hőtermeléssel járó folyamatokról. A gyors mozgást nagysebességű kamera alkalmazásával lassíthatjuk az emberi szem által is feldolgzható információvá. Ezen képek számítógépes elemzése pedig pontos méréseket tesz lehetővé, ezáltal a mozgás fázisai objektíven összehasonlíthatóvá válnak.

A harmónia és a szépség észrevételéhez persze nem kellenek műszerek, ezeket csak akkor találhatjuk meg lovaink mozgásában, ha lelkünk alkalmas mindezen érzések megélésére.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Szavatossági vizsgálat

Lovak adás-vétele során az egyik, vevő általi mérlegelési szempont a megvásárolni kívánt ló egészsége, a későbbi használati módot esetlegesen károsan befolyásoló rejtett hibák felderítése. Ez az eladó érdeke is, hiszen szavatossági perektől szabadulhat meg amennyiben az adás-vétel során a „jó gazda gondosságával” jár el. A vizsgálat során elvégzünk egy alap fizikális és sántaságvizsgálatot, majd szükség szerint – a hasznosítási módnak és az üzlet nagyságrendjének megfelelő részletességű – kiegészítő vizsgálatokat. Ezek lehetnek röntgenvizsgálatok, endoszkópos ill. ultrahangvizsgálatok, laboratóriumi vizsgálatok, doppingteszt. A vizsgálatok eredményeiről írásban (kérésre akár angolul is) tájékoztatjuk a megrendelőt, a röntgenképeket pedig a digitális röntgentechnika segítségével a vizsgálat után azonnal cd-n DICOM formátumban (kérésre egyszerű jpg formátumban is) tudjuk rendelkezésre bocsátani.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Belgyógyászat

Cégünk egyik alaptevékenysége a belgyógyászati betegek vizsgálata és gyógykezelése. Évente több száz fogászati, kólikás, légzőszervi, bőrgyógyászati és egyéb belgyógyászati esetet látunk el. Műszer és gyógyszerparkunk lehetővé teszik ezen esetek minőségi ellátását. 24 órás állandó ügyelettel biztosítjuk a sürgősségi esetek megoldásának lehetőségét. Eszközparkunkban rendelkezésre áll elektromos fogreszelő, különféle méretű orrnyelőcsőszondák, ultrahang-, endoszkópos, röntgendiagnosztikai lehetőség, refraktométer, laborautomata biokémiai és egyéb vérparaméterek meghatározásához. Kitűnő kapcsolataink vannak a speciális laboratóriumi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások felé, valamint évek óta együttműködünk a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Üllői Nagyállatklinikájával.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Sebészet

Lóambulanciánk a lovak tartási helyén sebészeti beavatkozások széles választékát tudja elvégezni. A helyi ill. vezetéses érzéstelenítéstől az intravénás bódításon át az infúziós altatásig az anesztézia különböző módszereit alkalmazzuk az esetnek megfelelően. Példák az általunk elvégzett lágyszövet-, orthopédiai, szaporodásbiológiai műtétekre: herélés (döntve, fedetten), köldöksérv-műtét, csikók lágyéksérv-műtétje, bakpata műtéti kezelése (check ligament átmetszés), idegmetszés (neurectomia), sebellátás és –varrás, plasztikai korrekciós műtétek, szájüregben végzett műtétek, daganateltávolítások, kancák gátrepedés műtétje, Caslick-féle műtét, stb. A konzervatív úton meg nem oldható kólikás esetek, valamint a speciális műtéti eljárárásokat ill. felszereltséget igénylő orthopédiai esetek megoldására évek óta együttműködünk a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Üllői Nagyállatklinikájával.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Versenyfelügyelet

Évek óta rendszeresen részt veszünk különböző szakágakban, helyi, regionális ill. országos lovasversenyeken, lovas rendezvényeken ahol az állategészségügyi biztosítást több esetkocsink segítségével meg tudjuk oldani. A helyszínen eszköz- és gyógyszerparkunk segítségével biztosítani tudjuk a traumás ill. folyadékvesztéssel járó esetek azonnali sürgősségi ellátását.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Digitális röntgen

Az országban elsőként – a Pannon Lógyógyászati Szolgálattal együtt – kezdtük el használni a mobil digitális röntgentechnikát már 2005-ben. Azóta több ezer képet készítettünk ezen technológia segítségével. Ezen rendszer (Computed Radiography) lehetővé teszi, hogy a röntgenfelvétel helyszínén az expozíció után egy perccel már tökéletes minőségben, csökkentett sugárterheléssel látjuk a felvétel eredményét. A digitális technika lehetővé teszi a laptop monitorján a kép fényerejének, kontrasztjának, élességének változtatását, a kép azonnali megosztását, továbbküldését. Röntgenkészülékünk (VetXRays Ultrapower HF-300) elég erős a lábvégek, a térd, koponya, nyak, mellkasi és háti csigolyák vizsgálatára is, az előhívó rendszerünk Orex PcCR 1417 márkájú, a képek archiválására pedig az OnyxRad szoftvert használjuk.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Ultrahang

Több mint 10 éve használunk praxisunkban ultrahangkészüléket lovak vizsgálatára. Először kizárólag szaporodásbiológiai célra, ciklusdiagnosztikára ill. vemhességvizsgálatra, majd a technológia fejlődésével, egyre jobb felbontóképességű eszköz használatával, új mélyebbre látó ultrahangfejek segítségével a módszer meghatározóvá vált az orthopédiai és a belgyógyászati esetek vizsgálatában is. Ezen eszköz segítségével vizsgálhatók a lágyszövetek: az inak, szalagok, ízületek, izmok, a szem, a szív, a hasfalhoz közel fekvő hasűri szervek. Jelenleg Pie Medical Falco típusú készüléket használunk, melyhez két lineáris vizsgálófej tartozik: az egyik 6-8 MHz, a másik pedig 3,5 MHz frekvencián dolgozik.


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Endoszkóp

Az endoszkóp egy olyan speciális, hajlékony száloptikát tartalmazó eszköz, melyet testüregek vizsgálatára fejlesztettek ki. Az eszköz, melynek vékony és hosszú testében száloptikák (melyből az egyik a megvilágításhoz szükséges fényt, másik a kép láthatóságát biztosítja), víz- és levegőcsatornák, munkacsatornák (melyben mintavevő-, manipulátorfogók, egyéb, speciális beavatkozásokat lehetővé tevő eszközök futhatnak) találhatók, így alkalmas a testnyílásokon át megközelíthető képletek vizsgálatára, kezelésére. Használjuk az orrüreg, a garat, gége, légzacskók, főhörgő, felső légutak, a nyelőcső, a méh vizsgálatára, de használtuk már az eszközt a fent említett szervek vizsgálatán túl pl. ethmoid haematoma gyógykezelésére, nyelőcsőeltömődés megszüntetésére, mély légúti citológiai mintavételre. Jelenlegi használatban lévő endoszkópunk egy Olympus CF-Q160L, a hozzá tartozó gyári fényforrással, levegő és vízpumpával.


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Hőkamera

A látható fény tartományán kívül eső infravörös sugárzás láthatóvá tétele az állati bőr hőmérsékletét illetve hőmérséklet-különbségeit teszi mérhetővé. A vizsgálati eljárás fontos diagnosztikai lehetőséget adhat az állatorvosok kezébe a felületi hőmérséklet-változással járó betegségek (gyulladások, elhalások, erek szűkületével ill. tágulásával, a vérkeringés csökkenésével ill. fokozódásával járó kórképek) vizsgálatához. Lovak esetén a vékony bőr jó hővezető képessége miatt az eljárás mélyebben fekvő szervek vizsgálatát is lehetővé teszi, ezzel kiválthatja vagy célirányosan leszűkítheti egyéb drágább, invazívabb, környezetterhelőbb eljárások alkalmazását.

A kóros hőtermelés ill. lehűlés a betegségek egyik legkorábban jelentkező tünete, így ezen vizsgáló módszer segítségével nagyon korai diagnózisokra nyílhat lehetőség. A vizsgálati módszer lényege a thermokamera, mely a vizsgálat helyén azonnal valós idejű mozgó „hővideofelvételt” képes készíteni, ezen felvételből számítógépes elemzéssel a legfinomabb eltérések is láthatóvá és mérhetővé tehetők. Maga a technológia nem új: ipari és katonai célú alkalmazása régóta ismert (éjjellátó készülékek, villamos terhelés alatt lévő eszközök vizsgálata, épületek hőszigetelésének vizsgálata). A humán egészségügyben pl. az emlődaganatok korai felderítésében, vagy a járványos fertőző betegségek korai stádiumának kiszűrésében játszik szerepet (repülőtereken felállított infrakamerás ellenőrzőkapuk segítettek pl. az atipikus tüdőgyulladás globális elterjedésének megakadályozásában).

A technológia lógyógyászati célú felhasználása az alkalmazások széles skáláját tárja elénk. Az izmok, szalagok, inak kezdődő gyulladásos elváltozásai – melyek később sántasághoz vezetnek – már korai stádiumukban észlelhetők. Az érfalszűkülettel, ill. elhalással járó kórképek a hiányos vérellátás kezdeti szakaszában már kimutathatók, mint ahogyan kimutatható a sportlovakon egyes szakágakban tiltott műtétek (pl. idegmetszés) elvégzése következményeként megfigyelhető hőkép-változás.

Műtét közbeni thermográfiás ellenőrzéssel  megállapítható, hogy a műtét során tökéletes-e a revaszkularizáció, azaz a műtét után a keringés helyreállhat-e az eredetihez hasonló módon. Vizsgálható ily módon a nyereg megfelelő illeszkedése a ló hátán. A fájdalmat – később nyeregtörést – okozó rossz felfekvés még azelőtt kiszűrhető, mielőtt valódi károsodást okozott volna. A technológia alkalmazásának célja a megelőzés, lényege a könnyű alkalmazhatóság, s a későbbi, egyéb,  „komoly” képalkotó technológiák (rtg, ultrahang, CT, MRI) célirányos alkalmazhatóságának elősegítése. Cégünk a NEC Thermo Tracer 7700 kamerát használja ezen vizsgálatok elvégzésére.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Lómentés

Rendszeresen részt veszünk a rendőrséggel ill. a tűzoltósággal együttműködve balesetet szenvedett, ill. bűncselekmény áldozatává vált lovak műszaki mentésében, elsősegélynyújtásában ill. sürgősségi ellátásában. Ezen tevékenységünket a Miskolci Állatsegítő Alapítvány közreműködésével és segítségével végezzük.

 


Észak-magyarországi Lóambulancia:


Állományellátás

Cégünk páciensei közé egyaránt tartoznak egy-két lovat tartó hobbiállattartók, sportolók, tenyésztők, versenyistállók és ménesek is. Saját pácienseink számára komplex megelőzési programokkal szolgálunk, mely tartalmazza az esedékes védőoltásokat (lóinfluenza, tetanusz, ló herpeszvírus, veszettség, west nile vírus), külső és belső parazitaellenes kezeléseket, takarmányozási tanácsokat. Azon saját pácienseink akik ezen megelőzési programokat igénybe veszik, a felmerülő egyéb gyógykezelések elvégzésekor kedvezményben részesülnek: a vizsgálati díjból minimum 20%-ban, valamint számukra ügyeleti időben (éjszaka, hétvége, ünnepnapok) történő szolgáltatás esetén sem számolunk ügyeleti pótdíjat. Nagyobb értékű szolgáltatások igénybevétele esetén ezen saját pácienseink további jelentős kedvezményekben részesülhetnek.


Elérhetőségek:

3529 MISKOLC, LÉVAY J.U. 1.
3711 SZIRMABESENYŐ, KIRÁLYVÖLGY

Tel.: +36 30 332-7888
        +36 30 333-7888

Fax: +36 46 555-433

E-mail: logyogyasz@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
web: www.logyogyasz.hu

dr. Szeghő Zsolt, állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistája
logyogyasz@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

dr. Fülöp Zsolt, állatorvos
zsoltfulop@logyogyasz.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Borics Ildikó, irodavezető
Barna Szilvia, asszisztens
Nagy Orsolya, asszisztens

           
 
 
 
Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.              

Barsi Zoltán patkolókovács              
                         
 
Intézményünkben az orthopédiai szolgáltatások teljessé válása céljából egy korszerűen felszerelt patkolókovács-műhely kezdte el működését. A műhely üzemeltetője Barsi Zoltán patkolókovács. A patkolás és körmölés tudományát felesége nagyapjától tanulta meg, aki hagyományos falusi patkolókovács volt. 2006-ban patkolókovács végzettséget szerzett (Nemzeti Lovarda FVM Szakiskola, OKJ 33-6249-03 sz.), sikerrel alkalmazza a modern állatorvos-tudomány által nyújtott lehetőségeket is.

Jelen időpontig kb. 6000 ló körmölését, kb. 4500 ló patkolását, valamint kb. 600 ló gyógykörmölését vagy gyógypatkolását végezte el. A 2006-ban megalakult Magyar Patkolókovács Egyesület alapító tagja, melynek tagjaként évi 2-3 alkalommal vesz részt szakmai továbbképzéseken.

Jelen időpontig a pályázó az egyetlen, a megyében szakirányú végzettséggel és székhellyel rendelkező legálisan patkolókovács szolgáltatást nyújtó vállalkozó. 2008 év végén egy – speciálisan ló körmölés és patkolás céljaira kialakított és beépített – kisteherautót állított forgalomba, mely egyedi kialakításával és berendezésével a világszínvonalú munka lehetőségét teremtette meg a régióban.

Akár egyedül, akár lábfogó segítséggel is tud dolgozni, előszeretettel, nagy tudással és tapasztalattal alkalmazza a természetes egyensúly elvét (natural balance) körmöléskor ill. patkoláskor, rutinszerűen használja a Vettec cég műgyanta ill. poliuretán termékeit (Equi-Build, Equi-Pak, Adhere, Sole-Guard, Super Fast, Sil-Pak).

Hasznos együttműködésre került sor a következő klinikai esetek megoldásakor: heveny ill.idült savós patairhagyulladás (laminitis), white line disease, patatályogok, nyírrothadás, keratoma, patacsonttörés, patahenger-szindróma (navicular disease), patacsont proc. extens. törése, aláfordult sarkak (long toe underrun heel), prox. egyenítőcsontok gyulladása ill. törése, inteross. m. sérülése, ujjhajlító inak sérülése, stb.

 

 

Elérhetőségek:

Barsi Zoltán
Tel.: +36 30 399-2060
E-mail: patkolokovacs@logyogyasz.hu

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés