Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

George Morris megmondja! PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. február 09. kedd, 10:07
 
 
Díjugrató kurzus George Morrissal
 
 
 
 Már régóta próbálom rávenni Mr. Morrist, hogy segítsen a magyar lovasoknak is ahogy a Practical Horseman Magazinban már közel 30 éve teszi. Most ez sikerült!
 
Lovasok beküldhetik fotójukat és George Morris elbírálja azokat, véleményt mond lóról, lovasról, stílusról és esetleg tanácsokat is ad a jövőbeni jobb lovaskarrier elérése érdekében.
 
A fotókat időrendi sorrendben továbbítjuk és jelenítjük meg a Horsetrader.hu oldalon.
 
 
Küld be Te is lovasfotódat, hogy világ legjobbja kritizáljon, vélemény mondjon rólad, lovadról, lovaglási stílusodról esetleg tanácsokat kaphatsz, hogyan folytasd további lovas karrieredet.
 
 
Pár példa a Practical Horseman Magazinból:
 

Nézzünk egy pár kritikát a Practical Horseman Magazinból:
 
 
Gyönyörű stílusban!
 
 
 A cikk megjelent a Practical Horseman Magazin 1996 Decemberi számában
Írta: George Morris
Fordította: Bertók Viktor
 
 
Ez egy egyedülállóan szép fénykép. A lovast nehéz kritizálni, nagyon elegáns stílusban lovagol.
A csizmái szinte tökéletesek: a kengyel a talp középen van, boka megfeszítve, sarok lenyomva, a csizmái éppen hogy kifelé állnak 15 és 45 fok közötti szöget zárnak be.
A lovas térdszögelése elárulja nekem, hogy a kengyel hossza megfelelő, ekkor magasságú akadályok ugratásához.
 
A fiatal lovas lány ülése is példaértékű. Finoman követi a lovát az ugrás felett, nem követ el súlyos hibákat mint amiket sokszor látni: előrebukás az ugrás felett, elmaradás, vagy a ló hátában ülés ugratáskor.
 
 A lovas tekintete előre mutat, előre néz, a háta egyenes és laza, nem ül beejtett, púpos illetve feszes háttal, nagyon természetes elegáns stílusban lovagol.
 
A kezei könnyen engednek, a ló nyakán  pihennek. Ezzel a fajta könnyítéssel puha, állandó kontaktusban tud maradni lova szájával.
 
A lova gyönyörűen előre figyel, fülei tartásából ítélve élénk, éber nyakát szépen meghajlítja. Próbál kereken ugrani, jól használja a hátát, fejét és a nyakát, de mindezek mellett a lábai nem zártak.
Az efajta stílusban ugrás nem veszélyes de nem is a legjobb.
 
A ló és a lovas ápolt de konzervatívnak tűnik. A ló patái lehetnének ápoltabbak, egy kis patazsír segítene.
 
 

 
Szép, természetes könnyítés
 
A cikk megjelent a Practical Horseman 1996 Áprilisi számában
Írta:George Morris
Fordította: Bertók Viktor
 
 
Nagyon tetszik nekem ennek a lovasnak a csizmatartása ez régebben volt divat, amikor a lovas csizmája a kengyelvas belső szárához van közelebb. Ez a csizmatartás nagyobb biztonságot ad különösen ha a boka meg van feszítve és a sarok le van nyomva, ami különösen előnyös egy rövidebb lábú lovasnak.
 
Hiányzik belőle a stílusosság és a kifinomultság amit egy igazi díjugratótól elvárunk, de ez egy nagyon hatékony lovaglási stílus kifejezetten a Military sportágában, ahol a lovas biztonsága fontosabb mint a szép stílusa, megjelenése.
 
A lovas ülésbiztonsága is nagyon jó, amiről már a biztos csizmája is árulkodott, feneke éppen eléggé kiemelkedik a nyeregből, a lovas nem "ugrott el" hamarabb mint lova, valamint egy ilyen "szemes" akadály ugratásakor sem "szállt" ki a nyeregből ugrás felett.
 
A lovas háta egyenes és laza,  tekintete előre figyel és szemével a következő akadály felé fókuszál. A kezek pozíciója nagyon jó, igaz, hogy nincsen meg az egyenes vonal a ló szájától a lovas könyöékéig, de a kezek puhák, természetesek és hatékonyak.
 
A lova nagyon szépen gömbölyűen ugrik, nagyon jól használja fejét és nyakát. A ló ugrásából ítélve, mivel "éber" és nagyobbat ugrik ezen az akadályon azt feltételezem, hogy egy kicsit "nézelődős" vagy még nyers. A lábait megfelelően használja, de lehetnének zártabbak, feszesebbek. Egy kis gimnasztika, szűken ügetésből talán segítene, hogy jobban felhúzza az első lábait.
 

 
Egy jó "A" kategóriás lovas
 
A cikk megjelent a Practical Horseman Magazin 1988 Augusztusi számában.
Írta:George Morris
Fordította: Bertók Viktor
 
 
Ez egy nagyon szép kép mind a lóról és lovasról akik vélemyényem szerint nagyon rutinosak. Ha pontoznom kellene őket a lovas 9.6 a ló 9.3 pontot kapna tőlem.
 
A lovas csizmái példamutatóak. A lovas megfelelő hosszúságú kengyelekben lovagol, biztos ülése van, a térd és a boka szögelése megfelelő. A kengyelvas merőleges a lóra és nem a lovas csizmájára valamint megfelelően a talp közepén van, a csizma  a kengyelvas külső szárát érinti.
A lovas sarka le van nyomva és az alsó lábszára kontaktusban van a lóval.
 
Ülése korrekt, ülepe megfelelően kint van a nyeregből. A lovas háta egyenes, laza de egy kicsit mintha be lenne ejtve. A lovas előre néz egyenesen, természetesen. A lovas puha könnyítést mutat be és a lovaglópálcát is helyesen tarja a kezében.
 
A ló attraktív, figyelmes és a füle előre áll. Az első lábtechnikája gyönyörű: A fejét és nyakát nagyon szépen használja a lábttöveit jól felhúzza. Lábai zártabbak lehetnének lábtő alatt, de kereken ugrik és a csánkjait is jól használja.
 
A sörény és a farok befonása gyönyörűen van megcsinálva. Ló és lovas ápolt , lovas öltözete, ló szerszáma tökéletes, versenyre való.
 
 

 
 


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés